Büyük Ozan Neşet Ertaş‘ı vefatının 11’inci yılında, Kırşehir Belediyesi tarafından hazırlanan programla anıldı.
‘Bozkırın Tezenesi’ büyük ozan Neşet Ertaş‘ı anmak için Kırşehir Belediyesi tarafından dün bir program gerçekleştirildi.
Anma Programı çerçevesinde saat 10.00’da kabir ziyareti gerçekleştirildi. Büyük ozan Neşet Ertaş‘ın, vefatının 11’inci yılında aile üyeleri ve vilayet protokolüyle birlikte kabir ziyaretinde bulunan Belediye Lideri Selahattin Ekicioğlu, burada medya temsilcilerine yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Yaklaşık 11 yıl evvel ortamızdan ayrılan büyük üstadımız ‘bozkırın tezenesi’ Neşet Ertaş‘ın vefat yıl dönümünde buradayız. Kırşehir‘in kültürel açısından iki değerli aktifliği bulunmakta. Bunlar; Ahilik Haftası ve Neşet Ertaş‘ı Anma Aktifliği. Kırşehir‘in hem kültürel hem de tarihî açıdan kıymetli bir yeri var. Bugün Neşet Ertaş‘ın vefat yıl dönümünde ailesinin istediği biçimde nasıl anılmak isteniyorsa o formda anacağız. Meydanda rastgele bir konser istemediler, yalnızca salonda analım dediler ve bizler de panellerle söyleşilerle büyük ozanımızı anacağız. Büyük üstadımız Türk Halk Müziği’nde kıymetli eserler bırakmış. Tarih boyunca söylenecek Pir Sultanlar üzere Yunus Emreler üzere anılacak bir ozanımızdır Neşet Ertaş. Aileden gelen bir gelenek. Neşet Ertaş Muharrem Ertaş’tan, Çekiç Ali’den, Hacı Taşan’dan aldığı kültürü nesillere taşımış. Bizler de bundan sonra bu kültürü gelecek jenerasyonlara daima birlikte taşıyacağız. Zira Kırşehir müsamahanın, Horasan Erenlerinin merkezi. Nasıl ki Ahi Evran, Yunus Emre, Hacı Bektaş bu topraklarda 800 yıl evvel yaşadılar ve kültürel olarak ne miras bıraktılarsa Abdal geleneğinin son temsilcileri de bizlere bu türlü bir miras bıraktılar. Daha evvel kimileri Abdal sözünün farklı anlaşıldığını görüyordu. Aptal ile abdal farklı şeylerdir. Abdal olduklarını kendileri de kabul ettiler ve Pir Sultan Abdal soyundan geldiklerini, öbür bir manayla anılmaması gerektiğini kendileri de kabul ettiler. ‘Biz Abdalız’ diyorlar. Aptal ile Abdal sözü ayırt edildi ve artık o zincirleri kırdık. Bundan sonra daima Abdal olarak anacağız ve tarihler boyunca da anlatacağız. Büyük ozanımız Neşet Ertaş’ı hürmet ve hasretle anıyorum.”
Saat 16.30’da ise Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi, Aşık Said Salonu’nda “Ah Palavra Dünya” isimli belgeselin gösterimi yapıldı. Belgeselin akabinde saat 18.00’de ise Bayram Bilge Tokel, Hüseyin Ertaş ve Hacı Mehmet Duranoğlu’nun sunumlarıyla bir panel gerçekleştirildi.
Başkan Ekicioğlu, panel öncesi yaptığı konuşmada, “25 Eylül 2012 tarihinde ortamızdan ayrılan bozkırın tezenesi büyük ozanımız Neşet Ertaş, mütevazı ömür biçimiyle, türkülerinin beşere ve hayata dokunuşuyla, beşere ve geleceğe olan inancı ve umuduyla; eşsiz sesi ve yorumuyla Anadolu Abdal geleneğinin öncüsü ve Bozlak kültürümüzün en büyük temsilcisi olmuştur. Başta Neşet Ertaş olmak üzere, Anadolu Abdal geleneğinin bütün temsilcileri sayesinde bozlağın anavatanı olan Kırşehir’imiz, müzik alanında Türkiye’den UNESCO’nun Yaratıcı Kentler Ağı’na giren; verdiği taahhütleri de yerine getiren birinci ve tek kent olmuştur. Bu da hepimiz için çok büyük bir gurur kaynağıdır. Bu geleneğin yaşatılması, hak ettiği bedele erişmesi ve gelecek nesillere aktarılması için planladığımız değerli çalışmalara, bugün bu panelde olduğu üzere, Dünya Müzik Kenti olan Kırşehir’de bundan sonra da orta vermeden devam edeceğiz. Büyük ozanımız Neşet Ertaş’ı ortamızdan ayrılışının 11’inci yılında bir sefer daha hürmet ve hasretle anıyor; panelistlerimize de katkıları için çok teşekkür ediyorum” dedi.
Neşet Ertaş türkülerinin seslendirildiği konserler ise Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi, Muharrem Ertaş Salonu’nda gerçekleştirildi. Konser programına, Gönül dağı dizisinin üretimci ve oyuncuları da katıldı.
Başkan Ekicioğlu, “Neşet Ertaş Anma Programına katılan büyük ozanımız Neşet Ertaş’ın aile fertlerine, bizlere Neşet Ertaş’ı bir kere daha anlatan Bayram Bilge Tokel, Hacı Mehmet Duranoğlu ve Hüseyin Ertaş’a; sazları ve kelamlarıyla programı manalı kılan Neşet Doğan, Veli Ertaş, Erzade Çulha, İrfan Ertaş, Haydar Akyol, Harun Çulha, Taşan Kardeşler, Erkut Özkan, Muhlis Berberoğlu ve Gönül Dağı dizisi üretimci ve oyuncuları ile tüm hemşehrilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.